Vår son Axel har alltid varit intresserad av astronomi och skulle passa utmärkt som student på Civilingenjörsprogrammet i Rymdteknik, Luleå Tekniska Universitet. När han läste på Katedralskolan i Lund, Naturvetenskap, kom lärare någon gång ut och hämtade honom på vår gård, under helg, för att åka till Planetariet i Lund. Nuförtiden hittar man detta på LTH - se länk. Det gamla vid Stadsparken är inte aktivt längre, om jag förstår det hela rätt. 
 
 
När Ida Fia och jag idag på förmiddagen gjorde vår morgonpromenad med hundarna åkte vi upp till byn Ghizzano, tack och lov för fyrhjulsdriften, det är branta körningar.
 
På väg till byn upptäckte vi Osservatorio Astronomico di LIbbiano, Peccioli och skall göra ett besök där tänker vi. Det är kommunen som sköter om observatoriet och man kontaktar stiftelsen "Peccioli per l'Arte"  för besök och visningar.
 
När vi kom hem från en varm promenad i byn - följde jag upp detta på internet och ser att det finns flera stycken observatorier just här i trakterna, kanske 10-12 stycken. 
 
Jag frågar mig då varför? Vad är anledningen till att det finns så många här? Det tar jag reda på. 
 
 
Vackra vinodlingar passerade vi på väg upp till byn och naturen är mäktig. Värmen börjar avta och snart kan vi göra ordentliga utforskningar. Nu är det fortfarande ca 30 grader och ganska tufft för hundarna. Isak är ju 100 år gammal (hunden till höger på bild). 
 
Vi skall ta oss till Vetulonia och Val d'Orcia så snart vi kan - det är fortfarande semesterperiod för tyskar och italienare - och det kan vara lite trångt. 
 
Under tiden jobbar vi lite, läser italienska och försöker vila - det är ju ändå semester så att säga. 
En vecka till. 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej