Den nya platsen blir på sikt den lilla byn Sövestad, strax utanför Ystad. För första gången har jag tiden att lära mig mer om trädgård och har idag ätit lunch på Åbergs Trädgårdar, strax utanför Ystad. Man blir alldeles yr av all inspiration man får där. Man vill köpa allt! Vi fick en glad nyhet i helgen och kan nu flytta in en vecka tidigare än planerat. Det kan innebära att vi hinner sätta ett par plommonträd, trycka ner massor av vårlökar och kanske också komplettera med nya växter i rabatten mot söder. Jätteverbena blåviolett, röd solhatt - kanske finns de redan (?) vem vet? 
 
 
Till våren vill vi bygga ett växthus för grönsaker och kanske också en enkel ateljé för målning och drejning. Tomten är generös och det finns plats. 
 
Det är som sagt nytt för mig - jag är van vid att arbeta med min bästis - den bensindrivna röjsågen. 
Då kan ni föreställa er - det handlar inte om att småpula i rabatter - utan det handlar om att i stora drag hålla undan nässlor, ogräs, svartkämpar och "vildar" på väldigt stora ytor.  
 
Nu känner jag mig plötsligt som en fin lady - som med stråhatt och arbetsbyxor kan smyga omkring med sekatören och hålla lite allmän ordning - i klart mycket mindre skala. Mmmmmm. Vet inte hur detta skall gå - eftersom jag oftast föredrar att arbeta i stora drag. En utmaning. 
 
I skrivandets stund sitter jag på biblioteket i Ystad - en trevlig plats. Den lilla stugan på 25 kvm vid Knäbäckshusen är i viss mån utmanande för två kreativa själar. Vi behöver båda frihet och gott om utrymme - jag har den minsta datorn och kan lätt flytta på mig. Det går bra. Nu är det bara sex veckor kvar tills vi flyttar in på Skårebacken. 
 
Igår besökte vi tillsammans mormor Hjördis och vi köpte med oss Sibyllas korv med potatismos och lingon. Hjördis absoluta favoritmat. Hon blev glad och ställde samma frågor om och om igen. Efter en timme blev hon orolig och det var dags för oss att åka vidare. 
 
Jag ångrar inte en stund att vi avbröt vistelsen i Toscana - jag åker dit igen - senare - när det passar bättre. Vi är båda överens - Ida Fia och jag. Det får vänta ett tag. 
 
Nu har jag som sagt varit i Åbergs Trädgårdar och fått inspiration till att fortsätta arbetet med den redan fina trädgården i Skårebacken. En eller två nya trappor behöver vi, en till arbetsrummet/ateljén och en från hallen till tvättstugan som ligger i källaren. En duktig snickare är vi således på jakt efter. 
 
Huset skiljer sig från Trillabakka Gård och det skall bli spännande att få en höjd och ett ljus i huset. Samma enkelhet och ett äkta hus byggt 1938. Trillabakka är byggt i slutet av 1700-talet. Skillnaden är stor och påverkar sannolikt sättet att leva. 
 
Från att ha bott på landsbygden, på egen gård, med som minst 600 meter till närmaste granne, till att bo med grannar in på knuten, kommer vårt liv att förändras. Kan man fortfarande gå ut i pyjamas? Absolut, det bestämmer man ju själv.  
 
Eftersom jag är ledig under höst och vinter försöker jag nog åka tillbaka till Italien för kortare perioder när vi väl har landat lite. Jag hann verkligen inte göra mycket av det som var planerat, egentligen nog inget alls. 
 
Ett bibliotek är en bra plats, man har lugn och ro samtidigt som det tisslar och tasslar i närheten. En bokcirkel har träff här bakom mig, några barn leker i barnens rum, en viktig plattform för tysta eller nästan tysta möten. Trevlig personal och en välkomnande miljö. Glöm inte våra bibliotek! 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej