Här på Skårebacken fortsätter arbetet med att förbereda inför sommaren. Vi har massor av planteringslådor som skall fyllas och det förpliktigar. Vi har köpt hem solmull, planteringsjord och naturgödsel. Bambupinnar så att jag kan bygga stöd till slingerkrassen. Jag har köpt plantor som jätteverbena, anemoner, akleja och mycket mycket mera.
 
Eftersom vi har ett rikt fågelliv har jag köpt nya bambustänger, 3,5 meter, på Ystad Skeppshandel. Bojflaggor, röda och svarta, skall, om möjligt, hålla fåglarna borta från allt gott i planteringslådorna. Vi får se.  
 
Här finns ingen glada som patrullerar, och därför är fågellivet väldigt intensivt. 
Trevligt förstås, med all skönsång, men grönsakor och planteringar vill vi själva ta hand om. 
 
 
Bilden är från Trillabakka Gård 
 
 
 
 
Alldeles galen är jag. Varje dag kikar jag nyfiket på den fina rabatten och ser nya vänner dyka upp. Här har bott trädgårdsintresserade de senaste åren, det syns väl. Vi skall, så gott vi kan, vårda den fina trädgården.
 
 
 
 
Barnens far Anders, har lärt mig allt jag vet om trädgård och plantering. Han vårdade sina gladioluslökar som om de vore små barn, på hösten grävde han upp dem och la dem försiktigt i bondens potatislager, där det var lagom temperatur. På våren hämtades de hem med hopp om att alla lökar hade överlevt och var redo för att planteras. Pioner var också högt på listan - men överst var nog ändå äppelodlingen - 57 träd - Alice, Aroma, Ingrid Marie och Katja (som jag minns). 
 
I början av veckan, den 22 april, borde han fått lov att fylla 64 år. Anders var viktig för många. 
Nu i dessa coronatider så är det många familjer som förlorar nära och kära.
Sorgen går inte över - den biter sig fast, men man får lära sig att leva med den.
 
När jag i veckan var på Flyinge Plantskola, för att handla växter, mindes jag väl våra gemensamma besök där, första gången i april 1980,  då vi köpte vårt första hus i Holmby Kyrkby, alldeles intill kyrkan. Än idag ser jag pilarna och platanerna som Anders planterade. Kör jag förbi Lund, då ser jag också alla fina lönnar som han planterade på Ola Hans Gård. Anders hade, precis som sin moster Signe, ett stort intresse för trädgårdar. Det är en märklig känsla när man ser dessa, nu så stora träd. Vi har varit stamkunder i Flyinge sedan 1980, då var det Erlings far Lennart Seger, som basade, nu är det Erlings son misstänker jag. Tänk att 40 år går så fort! 
 
 
 
 
Nu när vädret nog blir bättre vill man vara ute så mycket som möjligt. Det ger energi och styrka. Frukosthörnan har ordnats i trädgårdsavdelningen eftersom morgonsolen står där. För eftermiddag och kväll har ni nu börjat ordna på terrassen. Denna slags rum, så praktiskt intill huset, med utgång från allrummet, har vi aldrig tidigare haft. Ida Fia byggde förra helgen ett bord, som vi nu har målat och ställt på plats. Vi är inte riktigt klara - växter skall in i krukor och dynor skall vi sy eller köpa. Men det är nog så här vi tänker. En grind har vi ordnat så att hundarna nu kan gå in och ut från hus till terrass - de kan vara därute på dagarna. Såpskurad är hela terrassen och det doftar härligt med såpa. Som vanligt följer färgvalen med interiören i huset; beige (linne), rotting, svart och vitt, kanske grått.  Då blir det en sammanhållning och harmoni som tar sig över tröskeln. 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej