Det kan väl inte bara jag som är förälskad i John Taylor, trädgårdsmästaren som medverkar i programmet Trädgårdstider på SVT?
 
 
 
 
Programmet går på tisdagar då jag sitter bänkad, eller så ser jag många av programmen i efterhand,  om och om igen. Det bjuds på återbruk och man återanvänder och använder kreativt lilla minsta zinkbalja. Uppfinningsrika praktiska lösningar för bevattning och trädgårdsarbetet, men också galna kreativa lösningar för en liten mötesplats i trädgården. 
 
Jag har följt programmet i massor av år, någon gång hette det Trädgårdsfredag.
 
Igår, skärtorsdag började jag mina utforskningar i den nya fina trädgården på Skårebacken. 
Min stegräknare säger att jag gick ca 7 500 steg under min trädgårdsdag (?) - det är ganska mycket med tanke på att jag inte ens noterat mitt traskande. 
 
När jag kom in på kvällskvisten doftade jag lavendel, med näsan i lavendelparaden som jag klippte ner satte doften sig. Lavendelparaden bärs upp av en slipers som lämnat sin plats, jag fick gräva ut och snygga till och med lite envis kraft fick jag slipern på plats igen. Den var ganska tung den rackaren. Lavendelparaden ramar in entrén till trädgården och det känns välkomnande med en blå parad som doftar gott. Inte just idag - men på sikt. Var inte rädd för att ganska grovt klippa ner din lavendel, det mår den bättre av, den blir inte så träig. Hörs det att jag älskar lavendel? 
 
 
 
 
På eftermiddagen fick jag en leverans av 1 ton Övedsgrus 0-8 Samkross. Med detta material förbättrade jag gångarna kring planteringslådorna och snyggade till platsen där vi parkerar bilarna. 
 
Det blev många skottskärror - trots att högen såg väldigt liten ut. På Trillabakka Gård var allt arbete i en annan dimension, då fick vi 23 ton samkross, vi hade mycket mer att sköta om utomhus. Nu kan jag lyxa till vardagen med att faktiskt sköta en trädgård. Spännande och nytt för mig. Trädgården på Trillabakka var av annan karaktär, inte en rabatt fanns. Här finns nu en bred rabatt framför huset och det är en liten utmaning för mig. Idag finns fina perenner av olika typ och jag inväntar dem innan jag eventuellt kompletterar. 
 
Nu behövs jordförbättring i rabatter och planteringslådor och ett lager av säckar med gödsel, planteringsjord och täckbark ligger nu och väntar på mig denna långfredag. 
 
 
 
 
Det finns fem stora lådor som är 4 meter långa och 1,20 meter breda - klart mycket större än de som man köper färdigbyggda. Vi tänker en med jordgubbar - och jag behöver er hjälp - tips på söta och goda jordgubbar som är reverserande. 
 
 
 
 
En låda är kryddlåda - men frågan är om man kan nyttja så mycket? Det får jag fundera på. 
 
I en låda tänker jag plantera trädgårdens tre systrar; majs, zuchhini och någon slags böna. 
Tipset fick jag i ett avsnitt av Trädgårdstider (förstås). 
 
Eftersom vi äter mycket rotfrukter tänker jag palsternacka, morot, rotselleri och kanske nypotatis i en låda. Salladssorter? 
 
Pumpor beter sig roligt och det måste jag plantera, en låda för nog bli med blommor och slingerkrasse, för att det är vackert. Vi är ju bara två och kan omöjligen ta tillvara alla grönsaker. 
 
 
 
 
Magnoliaträdet, gigantiskt stort, har stora förväntansfulla knoppar, bokhäckar, fruktträd och valnötsträdet likaså. Fåglarna har hela vintern fått gott om mat och tackar nu genom att sjunga och kvittra för hög hals i trädgården. På Trillabakka hade vi aldrig fåglarna så tätt inpå - det är också nytt och trevligt. 
 
 
 
 
Ett annat av mina favoritprogram Rätta Virket  vill jag också slå ett slag för. Hantverkstraditioner där man tar långa omvägar för hållbarhet och byggnadstradition. Jag blir glad av det programmet. 
 
Ett gäng killar, som säkert kan uppfattas som "hysteriskt seriösa" och i överkant noggranna, men helt i min smak. Vi skall ta ansvar för våra gamla hus och gårdar, vi skall också bevara kunnandet i gammal byggnadsteknik och kunnandet om de äkta materialen. 
 
Vi får akta oss, så att vi inte en dag står med underhållsfria hus och material, helt utan känsla, tradition och egentligt värde. För kommande generationer helt ointressant anar jag. 
 
Jag tror att det är just därför jag attraheras av Italien och Frankrike, för att de har massor av fantastiska oförstörda hus. Man har inte haft ekonomin helt enkelt, för att riva, bygga om och ruinera dessa fina hus. Arbetet på La Belle Vue är ett av många exempel på hur det, i min mening, skall gå till. Du väntar med att renovera låsen på husets ytterdörrar tills du hittar en låssmed som kan traditionen, och de gamla låsen kan sitta kvar. Under tiden - ja - då får huset stå olåst helt enkelt. Respekt! 
 
Nu är det påsk och vädret här på Österlen är toppen, sol och blå himmel. På med blåbyxor och ut i trädgården för att förbereda planteringslådorna och fjäska för trädgårdskomposten. 
 
 
Glad Påsk! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej