Tråkiga dagar som dessa, då det är kallt och vädret är mer än ostabilt, tvingas man att hålla sig inomhus och vad passar då bättre än att laga lite god mat. 
 
Skårebacken doftar av rosmarin och timjan när den vegetariska lasagnen bubblar i ugnen. 
 
Många av mina kamrater har via Facebook eller Instagram bett om recepten och jag förstår att intresse finns. Det passar utmärkt denna söndagens morgon att samla till ett blogginlägg. Just nu lyssnar jag på La Belle Vues spellistor på Spotify, en god inspiration som förstås spär på längtan att ge sig iväg för utforskningar i södra Europa. Mmmmm. Jag behöver vänja mitt öra vid det franska språket igen, det var ju några år sedan jag läste franska på fria universitetet i Bryssel, åren 1991-1993. 
 
I slutet av veckan gjorde jag en av mina klara favoriter; morots- och halloumibiffar, recept hittar du här!
Det går snabbt att riva morötter och halloumi, du blandar sedan med två ägg, gärna från fria och lyckliga höns (?), tillsätt chiliflakes, salt och svartpeppar, och lite sparsamt med skorpmjöl. Nästa gång vill jag prova att ta bort skorpmjöl eftersom jag försöker undvika mjöl av olika slag. Jag lägger ett bakplåtspapper i botten och är ganska frikostig med olivoljan. Och vips så är det klart. Det blir många biffar, hela plåten blir full, flera dags god mat. 
 
 
 
  
Biffarna är goda att äta med bakad sötpotatis och en god sallad, kanske gör man en sås av Oatlys "creme fraiche" och chili. I vårt hushåll använder vi många av Oatlys produkter och undviker mjölkprodukter så gott vi kan, välmåendet är i topp. Om jag ibland, faller för en kanelbulle eller en mjukglass, då får jag betala priset av en mage som protesterar. Ni förstår säkert (?) utan att jag behöver gå in på detaljerna. 
 
Jag återkommer nu till den goda vegetariska lasagnen som vi tillagade som kvällsmat igår, på kungen och Silvias högtidsdag, den 6 juni, som också var barnens farmors födelsedag, Ethels. 
 
 
 
När vi för fem år sedan valde bort kött från vår kost provade vi en hel del vegetariska alternativ och vet nu att vi tycker bäst om; det är Anammas formbara färs. Den är så bra. Den har vi t ex använt i den goda lasagnen. Receptet hittar du här! Som alltid gör man ju matlagningen till sin egen även om det finns ett recept i grunden. Vi har här plockat bort bechamelsåsen och matlagningsvinet. Det behövs verkligen inte. Till lasagnen gjorde vi ett enkelt tillbehör med mozarellaost och romansallad som fick lite stänk av pestodressing. Så himla gott blev det och flera dagars matpaket la vi i frysen.
 
 
 
 
Ibland gör jag biffar av den formbara färsen och bakar in lite fetaost och soltorkade tomater, himmel så goda biffar det blir. Dessutom har ingen behövt sätta livet till så att säga. 
 
Till detta kan man dricka en god iskall alkoholfri öl, Mariestads. Jag är belastad med genetisk risk och väljer därför helst alkholfria alternativ.  Notera gärna att öppnaren är tillverkad i Italy, så passande när hela huset doftar Italien. 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej