Nu har jag sålt fina förstaklasshingsten Krummi fra Stall Lerbrua och tar ett uppehåll med att äga häst. Åren kom ikapp oss och Krummi har blivit äldre och vi har sökt ett hem där han kan stanna på lång sikt, förhoppnings för alltid. Vi har också önskat oss en kunnig familj med god hästhållning och gärna en ung och glad ryttare. Vår önskan gick i uppfyllelse och vi är så glada för att Krummi nu bor kvar på Almlunda Gård vid Glumslöv, hos familjen Bergljung. Han har varit hos familjen i ett halvår på foder och det har gått så bra, Linn, 13 år, rider honom med handledning av sin mor Linda,  en hingst är ju ändå en hingst och behöver en bestämd hand. Bättre än så här kan det inte bli. 

 

 

 
 
 
 
 

Förstås så är det vemodigt att styra om sitt liv, det blir tomt. 

Vad är det som formar oss som personer? Socialt sammanhang med familj, skolor och arbetsplatser förstås, men säkert också hobby och intressen. Jag känner att jag har svårt att bli den där vanliga "huspersonen", med ett litet hus och en trädgård. Det är för lite utmaningar och jag behöver hitta andra saker att göra. Jag blir otålig och rastlös. En utmaning kan vara att jag, så snart pandemin är under kontroll (vaccin är säkert den enda lösningen) flyttar till södra Frankrike för att utforska. 

Livet på egen gård sedan återflytten från Belgien, 1994, har präglat min person och då är jag i mitt rätta element så att säga. Med djur, projekt, trädgård och ett fritt liv. Som ensamstående och snart pensionär kan jag förstås inte ha allt detta längre - men jag får hitta andra sätt. Jag kan mycket väl tänka mig att arbeta ideellt på t ex en vingård för att stå ut, bo i en liten fransk by, med cykelavstånd till Medelhavet och ett s k mikroklimat. Det kan jag stå ut med, det tror jag. 

Hästarna kom in i våra liv för dryga tjugofem år sedan, när Anders vilda kusin Helena från Småland räddade ett litet sto, Hedvig, shetlandsponny, och levererade henne till oss som nyårspresent. Vi hade ganska nyligen flyttat in på gården Ola Hans, strax utanför Lund. 

Islandshästarna kom några år senare i samband med att jag var på Island och förälskade mig i rasen. Hemma på Ola Hans Gård, strax utanför Lund, hade vi från början små ponnyhästar, Diana och Lilla My. Våra döttrar, fem och två år gamla, fick gå den hårda skolan på dessa små hästar, 85 och 105 cm i mankhöjd. Sonen Axel hade som tradition att rida till påsk, då gärna i full galopp. Det blev balansövningar och hoppträning över buxbomshäckarna i vår fina allmogeträdgård.

Båda döttrarna blev skickliga ryttare och lärde sig allt på dessa små envisa hästar. Själv fick jag cykla eftersom jag inte hade någon egen häst de första åren. Det blev det ändring på och efter en resa till Island år 2000,  köpte jag min första islandshäst, Mósi, musblack, en lugn och bra läromästare. Bara någon månad senare kom Huld frá Horni, en bestämd fyrgångare, ett sto med mycket vilja. Under åren har vi sedan haft islandshästarna Skólli, Hrekkur, Esja, Sjodur, Hrappur, Djarfur, Cesar, Audna och Krummi.

Hästarna har lärt oss allt gott vi kan, om det råder ingen tvekan. Man blir ansvarsfull, arbetssam och flitig, analytisk och reflekterande, för att nämna några exempel. 

När nu Krummi har fått ny ägare vill vi passa på att tacka Ellinor Moen, Stall Lerbrua i Norge som är uppfödaren av denna fina hingst, Stian Pedersen och hingsten Jarl fra Midkrika  (pappan till Krummi) som inspirerat oss, Anne Stine HagenStald Gavnholt,  som framgångsrikt visade Krummi i Tyskland och Danmark och slutligen då Sabina Swärd, som matchade Linn och Krummi. 

Vi vill också tacka oss själva, för att vi hade tålamodet att invänta rätt köpare. Krummi var bara fem år och oinriden när han kom till oss direkt från norska fjället, han var en finnig tonåring. Vi har gjort en lång och lärorik resa tillsammans.  

 

Bilderna är från visningar med Anne Stine och egen träning hemma på Trillabakka Gård och på Margaretehof, Everöd. 

 

 
 
BEDÖMNING 2011 Tränad och visad av Anne Stine Hagen, Stald Gavnholt DK. 
 

Exteriör

Huvud 7.5
Hals/manke/bog 8.5
Rygg och kors 7.5
Proportioner 8,0
Benkvalitet 8.5
Benställning 7,0
Hovar 8.5
Man och svans 9,0
Exteriör 8.16
 

Ridegenskaper

Tölt 9,0
Trav 8.5
Pass 5,0
Galopp 9,0
Spirit 8.5
Helhetsintryck 9,0
Skritt 8,0
Ridegenskaper 8.13
Långsam tölt 9,0
Långsam galopp  8.5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej