Den kurs som jag brukar arbeta med när vi tar den vidare till Stockholm och den stora utställningen Stockholm Furnite & Fair Light i februari månad, hade igår sin avslutning med vernissage i Utställningshallen, A-huset.  
 
 
 
Studenterna läser arkitektprogrammet och går i årskurs 2, kursen benämns Gestaltningsprocess och prototyp. Det finns ett par av mina favoriter som lärare i kursen; Marit Lindberg, Martin Svansjö och Lars-Henrik Ståhl. Jag har i många år haft lyckan att arbeta med studenterna och stödja dem i arbetet att förbereda för utställningen i Stockholm. Intensiva veckor med att ta fram en lösning för utställningen, montrar lätta att packa och skicka med lastbil, en röd tråd vill vi ha och en utställningskatalog, logistik, uppbyggnad, bemanning under mässdagarna, nedpackning och skicka hem allt med lastbil till Lund. 
 
Vi har under alla år gjort avtryck på mässan och samtalen har kretsat kring arbetsprocess, material och arbete i skala ett på ett. Som husbyggnadsarkitekt är det svårt att bygga ett hus i skala ett på ett för att fånga upp arbetsprocessen och materialen. I denna kursen får man göra just det. 
 
För många år sedan tog  Abelardo Gonzales initiativet till denna kurs, som då kallades för Fantasiprojektet. Vi har värnat om att behålla den lekfullhet som fanns redan på den tiden. 
 
Många studenter har berättat för mig att just den kursen är en av de viktigaste och någon har t o m sökt till Lund just för att den finns här hos oss. 
 
 
 
 
Jag är så glad att jag är kvar och inte hann pensionera mig. Det var Corona och pandemin som satte käppar i hjulet. Nu jobbar jag vidare och idag provade jag min nya kamera. 
 
Som ni vet älskar jag alla slags detaljer, de är viktiga. I dessa projekten står lekfullhet i centrum med stöd av ett tema att arbeta med. Vi har på skolan en kompetent snickar- och metallverkstad och de senaste åren har också ett textilt inslag tillkommit. Min respekt till alla lärare och studenter som kan höja blicken också i dessa svåra tider, när vi inte kan vara som vanligt, när vi hela tiden måste tänka på hur vi är och var vi är. I eftermiddag blev jag glad när jag smög omkring i Utställningshallen och fick sno åt mig lite fina bilder med min nya kamrat - min lilla Sony. Jag kommer att lära mig. 
 
Studenterna kommer själva att presentera sina projekt i den utställningskatalog vi skall göra. 
 
Jag återkommer med detta till våren, i januari eller så. Här har jag ett axplock av de bilder jag tog idag. Fantasi och lekfullhet hand i hand med hantverkskunnande och arbetsglädje. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej