Min första drejskiva, ni vet en sådan som man körde "manuellt", den såldes när vi ville rädda en liten islandhäst, Skolli, från en misär i Kyllingaröd, Degeberga. Jag behövde pengarna och sålde min drejskiva. Så fick det bli. 
 
Nu är vi strax på väg till den fantastiska platsen mellan byarna Råby och Håkanryd, strax utanför Bromölla. I husgruppen ingår en rejäl nybyggd verkstad, med gjutet golv, isolerad och förberedd för ett litet boende (36 kvm) om man så önskar. Men vi har andra idéer kring huset; vi vill göra en ateljé/keramikverkstad, det har vi länge önskat. På Trillabakka började jag en gång att göra iordning den lilla verkstaden som var typ 10 kvm, men projektet strandade. 
 
Jag håller av Åke Holms alla figurer som vi har i familjen, de har inget ekonomiskt värde, men jag minns hur Kurt och Signe (Anders moster med man) berättade alla sina historier om Åke Holm, som var deras goda vän. Åke Holm kom från Höganäs och det är mäktiga bilder han har gjort, i lera oftast. Det finns också träsnitt och litografier, han var väldigt produktiv. 
 
 
 
 
 
För egen del är jag en glad nybörjare och gick kurser hos Carol Youngner i Waterloo, en amerikansk glad kvinna som än i dag är produktiv ser jag. Som ni förstår är detta många år sedan men jag kan än idag känna i kroppen hur viktigt det var att hitta centrum, att sitta rakt över leran, att ta stöd för armarna, att få rätta känslan. 
 
 
 
 
Denna egna skål är nog det enda jag har sparat från den tiden, vi hade en del på Ola Hans Gård, men det försvann vid flytten 2008. 
 
 
 
 
 
Jag har hittat en duktig keramiker, också från Höganäs, Frida Nilsson. På sitt instagramkonto lägger hon ut inspirerande filmer, man blir galet sugen. Det kan vara att jag behöver gå en kurs till hösten (?) för att påminna mig om greppen och ordningen. Det är ju viktigt att göra rätt. 
 
Frida Nilssons hemsida hittar du adressen till Instagram. 
 
Bilderna har jag lånat från hennes hemsida. 
 
 
 
 
 
På Blocket har jag hittat drejskivan och jag behöver nu en mindre ugn för bränning, gärna en rund som man laddar uppifrån, ungefär som en toppmatad centrifug. 
 
Återbruk som vanligt, alltid det bästa och mest sunda. 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej