Min andra resa, om än kort, som har lämnat avtryck, är en studieresa med Arkitektskolan som vi gjorde för några år sedan. Vi hyrde en buss och reste över Sundet, ni vet på den gamla goda tiden. Då vi med glada skratt och tillrop kunde göra utflykter och resor. En tid man idag minns med så stor glädje och vad vi längtar.
Eftersom kollegan (då också chef) Johnny Åstrand var boven bakom dramat nominerar jag honom till att berätta om 10 resor, i bild och en kort text + att han nominerar 10 kamrater. Om det är roligt vill säga (?). För oss andra skulle det vara roligt eftersom Johnny under alla år har rest mer än andra.
Han har mycket att berätta, om han har lust.
Som bild nr. 2 för mitt uppdrag för Facebook, lägger jag en bild från huset som den danske arkitekten och möbeldesignern Finn Juhl ritat. Han bodde där med sin fru Hanne Wilhelm Hansen.
Det var nog där jag upptäckte färgen gult (?), en färg som jag tidigare inte riktigt uppmärksammat.
Gult som jag nu har snöat in på, som signaler i mitt hem.
Miljöpsykologiskt har gult sina egenskaper. Läs gärna artikeln av Jan Janssens, "Färgernas påverkan", Jan Janssens har forskat i Miljöpsykologi här på vår Arkitektskola vid Lunds universitet.
I artikeln står t ex:
Gult retar synsinnet mest och kan upplevas obehaglig i starka doser.
Starka färger, som orange, gult men särskilt rött aktiverar vår hjärna och gör oss mer produktiva men samtidigt mer stressade. Introverta och redan nedstämda personer påverkas mer än andra.
Starka färger, som orange, gult men särskilt rött aktiverar vår hjärna och gör oss mer produktiva men samtidigt mer stressade. Introverta och redan nedstämda personer påverkas mer än andra.


Här kan man tala om det enkla, att "less is more".
Less is more är inom konst- och arkitekturdebatten en paroll som myntades av den tyske arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. Parollen beskriver vikten av formens renhet, för att uppnå den ultimata estetiken.
Jag blev väldigt förtjust i huset och också i muséet som vi besökte där. Ordrupgaard, en plats som jag skall besöka igen, så fort det går. Då skall jag också till Louisana förstås. Huset var så enkelt som det kan bli, en god harmoni, precis så som jag också vill ha det i mitt hem. Fina ljusinsläpp och enkelhet. Ack så fint!

I ett av rummen hängde en tavla av den danske konstnären Vilhelm Henry Lundstrøm, född den 26 maj 1893 i Köpenhamn, död den 9 maj 1950, han var en av Danmarks mest framstående modernistiska målare, tecknare och grafiker. Han introducerade kubismen i Danmark. På bilden sitter en kvinna, i all enkelhet, i sin gula tröja. Bilden säger mig mer än många andra som är överarbetade och ansträngda. Jag fäste mig vid den och har nu via Louisana köpt en poster med just den kvinnan. Kvinnan visar sig vara fru eller livskamrat till Finn Juhl, förstås, varför skulle hon annars få en så stor plats i huset?

Det är därför det är så viktigt att resa och se nya platser, för att sedan, flera år senare komma tillbaka och fördjupa sig. Nästa gång är du en annan, med nya erfarenheter och ser på ett annat sätt. När jag arbetade som producent på Teaterhögskolan kunde jag se samma föreställning om och om igen, varje gång såg jag något nytt och saknar den världen oerhört mycket. Teatern och den kreativa processen och teamet som jag fick ingå i. Härligt och saknat!

