När jag och Siri kom till Lund på söndagens kväll var vi så trötta. Massor av frisk havsluft knockade oss ordentligt.
 
 
 
 
 
Österlen har en stor plats i mitt hjärta och skälen är många. När jag som ung träffade Anders besökte vi hans gamla mormor, Gerda, som då bodde ensam mitt i Skillinge, alldeles vid bryggan till småbåtarna. Vi var där nästan varje helg. 
 
 
 
 
Med tanke på att det idag är kvinnodagen är absolut "gammelmormor Gerda" svaret på en stark kvinna från förr. Två döttrar fick hon; Signe och Ethel, och på egen hand fick Gerda uppfostra de två döttrarna och ta hand om den lilla gården vid Sandby när Sven "gick på de sju haven". Sven var snickare på båtar som utgick från Skillinge och kunde ibland vara borta i flera månader. Sandby är en småort och ligger mellan Örnahusen och Mälarhusen.
 
När jag särskilt denna dag tänker på kvinnor är det framförallt tre som betyder särskilt mycket för mig; min mor Hjördis, yngsta dottern Klara Mimi och äldsta dottern Ida Fia. 
 
Hjördis, som arbetade på Karamellfabriken i Lund, träffade min far Stig,  i ung ålder (16 år) fick hon en son som dog i samband med födseln, hon fick mig och min bror, vi fick en fin och trygg uppväxt, hon var stolt städerska in i det sista, styrde och ställde i familjen och på jobbet, pensionerade sig tidigt och cyklade Skåne runt för att hjälpa till, blev sjuk i Alzheimer och vaskulär demens, försvann från oss sakta under många år och lät livets gardin fladdra i vinden den 28 juli, då hon för alltid lämnade oss. 
 
 
 
 
Vår yngsta dotter Klara Mimi som valt sin egen väg med universitetsstudier och stipendiat i Australien. Hon har en penna och ett sinne som glöder. Nuförtiden på egen hand utan sin familj. Hon har valt kärleken på Irland och lever sitt liv där. En ung kvinna med hela livet framför sig, som tillsammans med sin livskamrat kan välja fritt, bara pandemin kan släppa taget.
Dessa unga skarpa kvinnor! 
 
 
 
 
Den tredje kvinnan, vår äldsta dotter Ida Fia. Envis, målmedveten, kreativ och empatisk. Som startade ett eget företag i all blygsamhet och som nu är fullbokad med nöjda kunder, framförallt i USA. Hon har vänner över hela världen och väntar på att pandemin skall ge med sig. Då vill hon flytta till Toscana igen, hon vill bygga sin egen husbil och dra iväg. Självständig, introvert men med en social begåvning. Vad månde bliva? 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej