Nyss inkommen, mörkret kommer tidigt nu och jag slirade så länge jag kunde. Det blev en fin söndag med sol och gott väder. Dottern Ida Fia har arbetat med bröllopsbilder hela dagen och jag drog på mig arbetsbrallorna för trädgårdsarbete. Vad jag har längtat! 
 
 
 
 
Det var tänkt att köpa en åkgräsklippare eftersom tomten är ganska så stor (3 000 kvm). Jag behöver röra på mig och bestämde mig istället  för att köpa en liten rackare och det ångrar jag inte. Det blir mycket motion när så pass mycket skall klippas även om jag fuskar lite med att gräsklipparen är "självdragande". Jag lovar, det blev svettigt. 
 
 
 
 
Eftersom huset har stått tomt de flesta månaderna i många år har små gäster slagit sig till ro. Det finns sork, råtthåll hittade jag i gräset och idag koncentrerade jag mig på att städa upp plommon och äpplen. Massor av fallfrukt som frestar. Vi har också två bålgetingbon, ett på Lillstugan och ett i fasaden i boningshuset. Anticimex skickade sin expert och det visar sig egentligen att det är en finess med bålgetingar som äter getingar. Bålgetingar har inte samma temperament som vanliga getingar, de är lugnare. Nu inväntar vi vintern och städar upp i fasaden med insektsnät. 
 
Vi skall också klippa ner försummade rosor som klättrar upp på vasstaket, ett bra gömställe för getingar, det är inte heller bra för taket. En av dem är en Helenaros, passande nog. Den är så stor att den klättrar upp på taket och dessutom skymmer köksfönstret. Rosen är en klasblommig klätterros som blommar i slutet av sommaren, nu ser man nyponliknande "frukter" på den. 
 
Uppriktigt sagt så är jag inte en vän av rosor - men jag får nog lära mig. 
 
 
 
 
Det finns också en stor klätterros på Lillstugan som vi får arbeta med i höst.
 
 
 
 
Hundarna Siri och Signe har fullt upp att vakta de kossor som nyfiket kikar in i trädgården. Spännande. 
 
 
 
 
 
 
I växthuset finns vatten och el indraget, till våren blir det att bygga bänkar för odling. Det kan bli så att vi avvaktar med planteringslådorna, det kan räcka med växthuset, som är stort. Vi får se. 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej