Men nu minns jag ju tydligt varför jag planerade för en flytt söderut. I allt stök glömde jag nästan. 
 
Vårt lilla torp skall nog vara ett sommartorp (?) och ett litet hus i södra Frankrike eller Italien skulle bli utmärkt för de kalla vintermånaderna. En dröm att arbeta för. En dröm jag ju haft i massor av år, det var nog 2014 det hela satte igång. En dröm som kapsejsade på grund av sjukdom och pandemin som dessutom satte käppar i hjulet. Var vore jag annars? Mmmmm vem vet? 
 
 
 
 
När vi flyttade till Trillabakka Gård 2008 och upplevde första vintern där var det än värre. Två ytterdörrar som knappt hängde på sina gångjärn, otäta fönster, direktverkande el och oisolerad vind gav oss kalla näsor på nätterna. Oh vad vi frös - men ändå trivdes vi så bra, en fantastisk plats med god energi. 
 
Efter första vintern visste vi vad som skulle förbättras; nya ytterdörrar, isolerad vind, luftvärmepump, braskamin, och tätningslister i fönster.
 
 
 
 
Situationen idag känns bekant och när nu elkostnaden ligger på dryga 2 kr per kwh får man tänka om och bygga om sin vardag. 
 
Himlatorp har god isolerad övervåning och vasstaket fyller sin funktion. Trägolven ligger på s k mullbänksgrund och är dragiga och kalla. Tack och lov för härliga fårskinnstofflor och ett gott humör. 
 
Nu har vi stängt Lillstugan och IF.Design har flyttat sitt kontor till boningshuset. I boningshuset kan vi värma oss med luftvärmepump, braskamin och kakelugn. 
 
 
 
 
 
Vi har gjort som man gjorde förr i tiden, man stängde delar av huset och en del rum var öppna endast under den varmare årstiden. 
 
Jag har stängt min övervåning och möblerat om för att få plats med ny arbetsplats i mitt sovrum. 
Det är inte mycket annat att göra just denna vinter. I framtiden får det dock bli en ändring. 
 
Mitt sovrum är varmt då skorstensmuren går i mitt rum och här brukar värmen hålla sig till morgonen. 
 
 
 
 
 
 
Vi har många kamrater med gårdar, stall och logistik som behöver energi. Till detta ofta också bilar som drivs med diesel - allt detta slår hårt mot landsbygden och dess invånare. 
 
Hoppet står till att någon med övergripande ansvar kan hitta en lösning, under tiden får vi stänga rummen och hålla värmen vid brasan. Håll modet uppe! 
 
Under tiden värmer jag mig med minnen från vår flytt till Toscana sommaren 2019.
Vi hyrde boende på La Casolare, inte så långt från Pisa. Det tog oss fem år att komma dit. 
 
I packningen för ett års boende ingick också våra tre hundar: Siri, Signe och gamle Isak. 
Planen var att bo där från augusti 2019 t o m februari månad 2020. Jag tog tjänstledigt och Ida Fia kunde som "vanligt" arbeta på distans. Lyckans ost. 
 
Vi hade kontrakt på boendet och allt var ordnat - allt utom min mors hälsa visade det sig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej